Därför är bin viktiga för oss

Vi människor är helt beroende av att pollineringen fungerar för vår matförsörjning. Våra växter förökar sig genom pollinering och det kan vi tacka våra surrande små hjältar för. Men vad händer om vi inte har några bin och humlor?

Bin - viktiga miljöarbetare

Att bina producerar honung vet de flesta, men den största betydelsen för oss är att de pollinerar växter så att det blir frukt och bär åt oss människor men även för mängder av fåglar och andra djur. Utan bin skulle det bli väldigt tomt i frukt- och grönsaksdisken.

Läs mer om bin hos Naturskyddsföreningen ›

Läs mer
biodlare på Varberg Stadshotell & Asia Spa

Egen bikupa i trädgården

Vi på Varbergs Stadshotell & Asia Spa vill dra vårt strå till stacken (eller bidra med vårt pollen till kupan) och har numera en bikupa i vår japanska trädgård. Vi sprang på biodlare Tomas som var hos oss för en inspektion av kupan och för att utöka den med ytterligare en våning.

rökpust vid bikupa på Varberg Stadshotell & Asia Spa

Röken distraherar bina

När man öppnar kupan används en rökpust. Rökpusten blåser ("pustar") rök in i bikupan och på bina. Röklukten gör att bina tror att deras hem står i brand, vilket gör att de påbörjar en evakueringsplan. Istället för att försvara kupan kommer de börja äta honung för att förbereda sig på att flyga iväg och hitta ett nytt hem, vilket gör dem slöa och långsamma.

bikupa på Varberg Stadshotell & Asia Spa

Kupan

Kupan består i stora drag av en botten med en ingång där bina flyger ut och in. Med hjälp av ett spärrgaller kan biodlaren skilja de lådor, som skall skördas på honung, skattlådorna, från resten av samhället där yngelrummet finns. Efter hand som samhället växer staplar biodlaren på flera lådor.

Blir det för trångt i kupan kan de välja att flytta vidare genom att svärma, därför är det viktigt att hela tiden se till att det finns gott om plats i kupan för både larver, drönare, arbetsbin och honungsmakeri.

bidrottning i bikupa på Varberg Stadshotell & Asia Spa

Kupans drottning

Tomas berättar engagerat om sin hobby, han brinner verkligen för bin. Han berättar att drottningen är det viktigaste biet i kupan. Hon ser till att kupan lever vidare genom att fylla den med ägg.

Grön drottning

Drottningen får en färgmarkering på ryggen för att man lättare ska kunna hitta henne. Drottningen i den här kupan har en grön prick och berättar att hon är född 2019. En drottning parar sig en gång i livet och lägger ca 1500-2000 ägg per dygn.

bikupa på Varberg Stadshotell & Asia Spa

Egen honung

Redan till hösten kan vi förvänta oss honung från våra egna bin. Då kan du njuta av den på vår frukost eller kanske köpa med dig en burk hem.

Relaterad läsning:
Vill du läsa mer?

Artiklar om våra favoritämnen

Gillar du att förkovra dig och läsa mer om olika ämnen? Vi har samlat en mängd artiklar som rör allt från hotell, restaurang, spa, konferens eller event till miljö och CSR.
Lotus Hotel Group

Vårt Miljö-arbete

Det känns viktigt att kunna bidra till något mer än bara sköna upplevelser hos oss. Här kan du läsa om vad vi gör för att ta ansvar för hur vi påverkar samhället, ur såväl ett ekonomiskt, miljömässigt som socialt perspektiv.
Solvatten - CSR för Varbergs Stadshotell & Asia Spa - bild MamaMikes

Solvatten

Solvatten är en 10-liters portabel vattenrenare som renar och hettar upp vatten med hjälp av solljus. Våra hotell har gett 45 familjer möjlighet till rent vatten genom att skänka 50 000:- till Solvatten