Städa kroppen med detox!

Bli piggare, slankare och hjälp kroppen att bryta ner gifter snabbare. Att detoxa är en trend som verkar ha kommit för att stanna.

Björk - bild från Pixabay.com

Våren och sommaren är en perfekt tid för utrensning och i naturen finns mängder av sprudlande, näringsrika växter fulla av antioxidanter.

Mat i restaurangen på Varbergs Stadshotell & Asia Spa

Det finns många bra sätt att detoxa som inte innebär att du behöver gå hungrig. Genom att äta rikligt med grönsaker och rotfrukter och dricka mycket, aktiverar du kroppens eget detoxsystem och påskyndar reningsprocessen.

Te på citron och ingefära - Varberg Stadshotell & Asia Spa

Några tips:

 • Ge dig ut på nässeljakt och gör en god nässelsoppa.
 • Låt inte kroppen torka ut, utan fyll på med vatten, gärna spetsat med ingefära, citron eller molkosan (naturlig mjölksyra) Sex till åtta glas om dagen renar njurar, levern och huden.
 • Gurkmeja används i kinesisk och indisk läkekonst. Det verksamma ämnet curcuma innehåller antioxidanter som skyddar cellerna i levern och ökar produktionen av galla.
Daggkåpa - bild från Pixabay.com

Gör goda drycker & teer:

Daggkåpa

Daggkåpa kallas "a woman´s best friend".

Torka bladen och brygg ett te för att stoppa svår menstruationsblödning, lindra klimakterie-krångel med rasande hormoner. Daggkåpan är även sårläkande och ett antirynkmedel med starkt sammandragande verkan. Hjälper invärtes även mot diarré. Utvärtes mot torr, sprucken hud och hårbotten.

Daggkåpan blir dessutom ett väldigt gott te!

Björken

Samla vårens spirande björkblad och gör ett välsmakande te som rensar bort slaggprodukter och sägs ha en mild urindrivande effekt.

Te med blomma - Varberg Stadshotell & Asia Spa

Gör is-te av björkknoppar

INGREDIENSER:

 • 0,5 msk nyplockade björkknoppar
 • 1 liter vatten
 • En skvätt agavesirap (om man vill)

GÖR SÅ HÄR:

 1. Skölj av knopparna.
 2. Koka upp vattnet och häll det över knopparna.
 3. Låt detta stå och dra i några timmar tills det fått en ganska mörk gul färg. Du kan smaka av efterhand och välja själv hur starkt du vill ha det. Om du vill att det ska gå fortare kan du låta knopparna koka i vattnet en stund innan det får stå och dra, men se till att det inte blir för beskt. Om du gillar sött te kan du med fördel tillsätta lite agavesirap.
 4. Sila av knopparna, men släng dem inte! De är goda att lägga på frukostgröten.
 5. Förvara teet i kylskåpet och servera kallt, gärna med en skiva citron i. Det är gott att dricka i bastun mellan kallbaden!
Receptkälla: Dags att plocka
Läs mer
Vill du läsa mer?

Artiklar om våra favoritämnen

Gillar du att förkovra dig och läsa mer om olika ämnen? Vi har samlat en mängd artiklar som rör allt från hotell, restaurang, spa, konferens eller event till miljö och CSR.