Alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag har blivit en dag för att uttrycka kärlek till de man älskar. Det kan göras med fina ord, uppvaktning eller gåvor. Vårt bästa tips är att överraska med det dyrbaraste som finns – tid tillsammans. 

Kärleksträd på Varbergs torg

Varför firas alla hjärtans dag?

Alla hjärtans dag är en vanlig benämning i Sverige på Valentindagen, den 14 februari. Den kan i sin moderna form i Sverige härledas från amerikansk sed, men har sitt ursprung i traditioner som uppstod kring helgonet Sankt Valentin under medeltiden.

I Sverige har firandet av Sankt Valentin och Alla hjärtans dag inte förekommit i någon större utsträckning förrän på 1960-talet, efter att det av kommersiella skäl lanserades och möjligen också utifrån amerikansk kulturell påverkan. Nordiska Kompaniet försökte 1956 lansera dåvarande Skottdagen, den 24:e februari, som "Alla Hjärtans Dag", då kvinnor skulle ge en present till mannen som hon älskade. Skottdagen var enligt tradition den dag då kvinnor fick uppvakta män. Året därpå flyttade NK "Alla Hjärtans Dag" till Valentindagen, utifrån amerikansk tradition.

Först 1985 markerades dagen offentligt som Alla hjärtans dag i svenska kalendrar. Under 1990-talet tog firandet fart, inte minst i skolorna. Det har blivit en dag då man uttrycker kärlek till personer man älskar, särskilt en kärlekspartner, nära vänner och hemliga förälskelser. Det kan ske med fina ord, uppvaktning och gåvor.

Källa: Wikipedia

Tips för dig som vill fira hos oss


Middag i restaurang på Varbergs Stadshotell

En romantisk middag i vår restaurang

Vill du fira kärleken med en god middag är du varmt välkommen till vår restaurang, där det finns möjlighet att sitta avskilt om du så önskar.  Inspirationen till våra menyer hämtas i huvudsak från det svenska köket och de fina råvarorna kommer ofta från vår närmiljö.
Relaterade erbjudanden:
Par i vitalitypoolen på Asia Spa

Lilla Asia Spa

Från 1470:-/vuxen
Koppla av på Asia Spa med varma bad, flera sorters bastubad och olika rum för avslappning och rekreation. Njut av en god middag och en övernattning med frukostbuffé.
Fredag & lördag
Varma källor på asia spa varberg

Evening Spa Exclusive

Från 1590:-/vuxen
Upplev det rofyllda Asia Spa under kvällstid. Checka in, ät en bistrorätt och njut av spa i månens sken. Lite senare serveras en asiatisk plocktallrik från restaurang Nami.
jordgubbar och champagne på Varbergs Stadshotell & Asia Spa

Firarpaketet

Från 1790:-/person
Låt oss skämma bort dig när du har något speciellt att fira! Paket med övernattning, välkomstpaket på rummet, 4-rätters supé och Asia Spa.
Teaterkungen på Varbergs Stadshotell
Ett hotell med många upplevelser

Aktuella evenemang

Hos oss händer det mycket – allt från mathelger och dryckesprovningar till teater, musik och träning. Vi samarbetar även med lokala eventföretag där vi skapar paket med upplevelser, god mat och övernattning. Håll dig uppdaterad i vår evenemangskalender.