Sportlov i Varberg

I Varberg finns mycket att hitta på under sportlovet men allt har inte med sport att göra, det finns något som passar alla. Här är guiden till det du inte får missa när du besöker Varberg i februari!

Fem skidåkerskor i skogen.  Fotograf Erik Kloar Erik Andersson - Hallands kulturhistoriska museum

Varför har vi sportlov?

I samband med andra världskriget och ransonering under krigsåren infördes sportlovet eller kokslov som det hette från början. Koks och stenkol var det bränsle man använde för att värma upp hus med på denna tid - därav kokslov. Det var för att spara på uppvärmningskostnaderna av skolorna som detta lov infördes då de kunde vara stängda en hel vecka utan att behöva värmas upp så mycket.

Det var framförallt i städerna sportlovet var vanligast och först i slutet av 50-talet fick det sitt genomslag i hela landet.

Meningsfull vecka

För att skolungdomarna skulle ha något meningsfullt att göra denna vecka i februari anordnades olika aktiviteter med fokus på friluftsliv och vintersporter.

Källa: Wikipedia

Läs mer

Ett urval av vad som händer i Varberg


Varbergs Fästning & Museum

Vill ni lära er mer om Varberg och dess historia kan ni besöka Hallands kulturhistoriska museum på Varbergs fästning. Där hittar ni bl.a. Bockstensmannen och utställningen Halland genom tiderna. Kanske kan ni ta en fika och spana ut över fästningsvallarna mot havet och vallgraven eller känna på en äkta kanon.

Stadens landmärke

Varbergs fästning stod färdig 1618 och var då ett av Europas mest moderna försvarsverk. Fästningen står som ett landmärke för staden och du ser den från hotellet. Promenera upp till borggården och fascineras av dess byggnation.

Relaterad läsning:
Naturum fågelreservat på Getterön i Varberg

Naturum på Getterön

En liten bit från centrum kan du njuta av det rika fågellivet på Getteröns fågelreservat samt besöka Naturum. Under sportlovet erbjuder de ofta skattjakt och fågelquiz för familjer. Fri entré så det är perfekt att kombinera med att spana på fåglar i en kikare och lyxa till det med en god fika.

Relaterad läsning:
Kallbadhuset i skymningsljus

Kallbadhuset i Varberg

Kallbadhuset är alltid värt ett besök och här går kamerorna varma hos fotograferande turister. Minst en bild på minneskortet bör finnas på detta hus. Det är lika vackert mitt på dagen som i solnedgång, sommar som vinter -  inte sant?

Kallbadhuset byggdes 1903, ett år efter att Varbergs Stadshotell stod klart. Det är ett av Sveriges vackraste badhus och det enda på någon västkustbadort som har bevarats.

 

Relaterad läsning:

Bada på Pingvinen

Varberg har en stor simhall med bad, simbassänger och vattenrutschkanor. På helger och lov är där alltid lite extra roliga aktiviteter för hela familjen. 

Isbanor i Varberg

Att åka skridskor är en kul familjeaktivitet. Varbergs kommun har två ishallar, en på Håsten och en utanför stan i Veddige. I Väröbacka finns dessutom utomhusbanan Sjöaremossen.
Kulturhuset Komedianten i Varberg

Kulturhuset Komedianten

På Kulturhuset Komedianten sjuder det av aktivitet, här finns något för alla. I huset inryms Varbergs Stadsbibliotek, Varbergs Konsthall, Konstverkstan, Lilla Teatern och Komediantens café. Alldeles intill ligger dessutom Varbergs Teater som är en del av Kulturhuset.

Här kan du se spännande samtidskonst, utmana din kreativa sida, lyssna till föreläsningar, se teaterföreställningar och uppleva konserter med både lokala förmågor och nationella toppartister.

Bo på hotell med familjen

Om du kommer långväga och vill bo på hotell i Varberg på sportlovet tillsammans med familjen har vi flera bra hotellpaket att erbjuda. På Asia Spa har vi en åldergräns på 15 år förutom under några veckor på sommaren, men alla våra hotellgäster har tillgång till vår relaxavdelning med bastu, dusch och avkoppling.

Relaterade erbjudanden:
Drönarfoto Varbergs Stadshotell & Asia Spa

Citypaketet

Från 990:-/vuxen, 500:-/barn
För dig som bara vill komma iväg några dagar. Njut av en 2-rättersmiddag, övernattning och lyxig frukostbuffé.
Restaurang Nami på Varbergs Stadshotell & Asia Spa

Namipaketet

Från 1245:-/vuxen, 575:-/barn
Paketet som tar dig mot österländska upplevelser och smaker. En övernattning, japansk middag på NAMI samt tillgång till gym och relax. (Ej Asia Spa)
Kallbadhuset i Varberg

Kurortspaketet

Från 2490:-/vuxen
Tillbringa sköna dagar i Varberg – Två övernattningar, en 3-rättersmiddag, entré till Varbergs Kallbadhus samt tillgång till Asia Spa. Ankomst alla dagar.
”Åk en gång om året till ett ställe du aldrig varit förr.”
Dalai Lama
Teaterkungen på Varbergs Stadshotell
Ett hotell med många upplevelser

Aktuella evenemang

Hos oss händer det mycket – allt från mathelger och dryckesprovningar till teater, musik och träning. Vi samarbetar även med lokala eventföretag där vi skapar paket med upplevelser, god mat och övernattning. Håll dig uppdaterad i vår evenemangskalender.