De fem elementen – samverkande krafter

De fem elementen är en filosofi som har sitt ursprung i Kina. Elementen står i relation till varandra, samverkar och tar ut varandra.

Yin & Yang

Egentligen är de fem elementen en utveckling av teorin om yin och yang som handlar om att världen är uppbyggd av fem grundelement – jord, trä, eld, metall och vatten.

Yoga på Asia Spa

Vår kropp består av energier

Inom traditionell kinesisk medicin TCM (traditional chinese medicine), utgår man från dessa fem element och kopplar samman dem med kroppens tio organ. Vår kropp består av energier (qi eller chi) som behövs för att upprätthålla balansen.

En grupp har yoga på asia spa

Upprätthåll energibalansen med hjälp av de fem elementen

På Asia Spa tar vi hänsyn till de fem elementen och hur de påverkar individen. Kroppen är unik och alla funktioner samspelar med varandra.

Våra pass i Qi Gong syftar till exempel till att skapa eller upprätthålla energibalansen. Med hjälp av mentala övningar och enkla, mjuka rörelser sprungna ur den kinesiska kulturen främjar vi vår cirkulation av Qi, livskraft.

yogapose på asia spa

Qi-massage - Ge dig själv massage

Du kan även göra Qi-massage, en slags självmassage som jobbar sig igenom hela kroppen. Där kombineras traditionell kinesisk medicin med modern västerländsk. Du utför olika grepp och rörelser som får igång din Qi, livsenergi, och släpper loss spänningar i hela kroppen.

Så gör du självmassage:

Massera huvud & hår

 1. Ge ditt huvud en skön massage med mjuka cirkelrörelser.
 2. Forma sedan fingrarna som en kratta och massera från pannan och nacken till toppen av huvudet med hjälp av båda händerna.
 3. Låt fingrarna glida in under håret. Andas in och när du andas ut så drar du lätt i hårfästet uppåt. Upprepa fyra gånger.

Massera ansikte & panna

 1. Blunda och stryk långsamt med händerna från ögonbrynen upp till hårfästet. Arbeta med båda händerna men en i taget. Avsluta med att stryka över hårfästet. Andas lugnt och slappna av.
 2. Gör nu mjuka cirklar med fingertopparna i resten av ansiktet. Glöm inte tinningarna.
 3. Lägg fingrarna i hårfästet och lägg tummarna i ögonhålan där näsan möter ögonbrynen. Andas in och när du andas ut så aktiverar du ett tryck i fingrarna med känslan av att du lyfter uppåt. Upprepa fyra gånger.

Massera nacke & axlar

Avsluta din självmassage med att massera nacke och axlar.

 1. Knåda lätt från nacken och ut till axeln för att få fart på cirkulationen. Andas lugnt och blunda.

Massera händer & armar

 1. Händerna - Börja att knåda med tummen och fortsätt uppåt och massera ett finger i taget. Avsluta med att försiktigt nypa tag i huden mellan fingrarna.
 2. Armarna - För tummen uppåt i långa, svepande rörelser längs underarmen för att stimulera blodflödet. När huden känns varm övergår du till att massera hela armen i små cirkelrörelser med lång- och pekfingret.

Massera rygg & skulderblad

 1. Sträck på ryggen och massera ryggslutet med cirklande rörelser. Du kan även stå mot en vägg och massera med hjälp av en boll.
 2. För armarna bakåt och pressa ihop skulderbladen, alternativt pressa armen bakåt med hjälp av en vägg eller dörr. Gör en arm i taget och upprepa.

Massera fötterna

 1. Ta av dig skorna och massera undersidan på foten med hjälp av en tennisboll. Placera den på golvet under hålfoten och gör cirklande rörelser med foten. Kan göras diskret även på kontoret.

Avsluta självmassagen med en stunds meditation.

Läs mer

Därför ska du ge dig själv massage:

 • Du övar dig i självrespekt.
 • Du känner tacksamhet till din egen kropp.
 • Du känner dig mer avkopplad med mindre spänningar i musklerna.
Asia Spa vitality pool

Boka ett paketerbjudande

Komponera din vistelse på bästa sätt
I våra paketerbjudanden kan du välja om du vill krydda din hotellövernattning med en stund på Asia Spa, en god middag eller golf med vännerna.
Hotellrum rosa De Luxe 233 på Varbergs Stadshotell & Asia Spa

Asia Spa Lyx

Pris från 1990:-/vuxen
Lyxigt spapaket för den som vill skämma bort sig lite extra! Övernattning i ett av våra lyxigaste rum, Asia Spa, 4-rätters middag samt mousserande och choklad på rummet.
Vill du läsa mer?
Skrivbord och bok på de luxe hotellrum Varbergs Stadshotell

Artiklar om våra favoritämnen

Gillar du att förkovra dig och läsa mer om olika ämnen? Vi har samlat en mängd artiklar som rör allt från hotell, restaurang, spa, konferens eller event till miljö och CSR.
yogapose på asia spa

Må bra med Ayurveda

Alla människor är olika vilket gör att det som är bra för dig, kanske inte är lika bra för mig. Vi behöver alltså olika saker för att må bra och ofta handlar det om balans. Ayurveda hjälper till att lära känna oss själva för att vi ska få den balans i vardagen vi behöver.
restorative yoga på asia spa

Restorative yoga på Asia Spa

Restorative yoga en skön meditativ och terapeutisk återhämtande form av yoga som ger dig ny ork och ett klarare sinne. Här ligger vi stöttade omslutna av kuddar och filtar för att kroppen på så vis ska våga släppa taget.