Mys med rätt ljus - för dig och miljön

Nu är de levande ljusens tid här.
Visst är det mysigt med alla tända ljus, men har du koll på vilka ljus du ska använda för både din hälsa och för miljöns skull?

Endast Svanenmärkta stearinljus

På hela hotellet använder vi enbart Svanenmärkta stearinljus eller uppladdningsbara elljus.

Vi återvinner och sorterar alla ljuskoppar och resterna av stearinet som blir över återvinns. Av stearinresterna kan du exempelvis göra tändkottar att använda till att tända brasan på ett mer miljömedvetet sätt.

Blockljus på asia spa

Svanenmärkta stearinljus vs paraffinljus?

De allra flesta känner inte till skillnaden mellan paraffin och stearin. Faktum är att när ett paraffinljus antänds sätts en oljeförbränning igång på samma sätt som när du sätter dig bakom ratten och startar motorn.

Varma källor på asia spa varberg

Strikta miljökrav

Svanenmärkta ljus har däremot uppfyllt strikta miljökrav både på produkten och förpackningen. Det viktigaste – att ljusen måste vara tillverkade av stearin, som är en förnybar råvara och har en minimal belastning på miljön. Om alla svenska konsumenter övergår till Svanenmärkta stearinljus skulle det minska våra koldioxidutsläpp lika mycket som om vi tog bort 15 000 bensinbilar från vägarna*.

*) Omkring 18 100 ton ljus förbrukas i Sverige per år varav 2-3 000 ton är tillverkade av stearin. Då återstår ca. 15 000 ton paraffinljus. Paraffin, som är baserat på fossila råvaror, avger ca 3,5 kilo CO2 per kilo paraffin. 15 000 ton paraffin ger sålunda ett CO2-tillskott till atmosfären på 3,5 x 15 000 = 52 500 ton. Detta motsvarar CO2-utsläppen från 15 000 bensinbilar som förbrukar 1 500 liter bensin per år (15 000 x 1 500 x 2,36 kg CO2/liter bensin).

Källa: Svanen

Ljus i meditationsrum på Asia Spa

Två anledningar till att avstå paraffinljus

Det finns två anledningar till att vi bör välja stearin och avstå från paraffin.

1. För din hälsa

Vid en fullständig förbränning bildas bara koldioxid och vatten. Men eftersom temperaturen inte är tillräckligt hög för att förbränningen av paraffinljus ska vara fullständig, avges exempelvis ämnena toluen och bensen till omgivningen. Ämnen som kopplas till både cancer och astma.

Stearin är ett renare och bättre val. Bäst är det att välja vita stearinljus eftersom färgen skapas med hjälp av metaller och andra kemikalier. Oavsett ljustyp ska man placera ljuset så att det brinner stabilt och inte sotar eftersom det också försämrar inomhusluften.

Tända värmeljus i tempelrummet på Asia Spa

2. För miljön

Den andra anledningen till att undvika paraffinljus är vår miljö och vårt klimat. Paraffin är en produkt som kommer från fossil olja. Stearin däremot kommer från animaliska eller vegetabiliska fetter och är därför ett betydligt bättre val även ur denna aspekt.

Välj helst ljus märkta med Svanen, då uppfyller de även ett antal krav avseende exempelvis sotbildning, tungmetaller, färgämnen och dofter. Läs vad ljusen innehåller och köp bara ljus av 100% stearin. Lite dyrare men bättre för dig och vår miljö!

Kontrollera även att stearinet inte innehåller palmolja vilket annars är vanligt. Produktionen av palmolja är ett problem då den bidrar till skövlingen av regnskog.

Värmeljus i tempelrummet på asia spa

Tips - så använder du värmeljus

Alla värmeljus – vilket fabrikat det än gäller – är konstruerade så att de helst skall tändas endast en gång och sedan få brinna ut. Du bör alltså inte tända och släcka värmeljus flera gånger. Om du ändå gör det bör du se till att all stearinmassa har hunnit värmas upp helt, alltså är flytande innan du släcker ljuset, annars kan det bildas en grop i mitten av ljuset eller så kan veken påverkas på så sätt att lågan blir liten och tunn.

Värmeljus kan även brinna sämre om det är kallt i rummet eller om man placerar ett värmeljus ute i en lykta under vintertid.

Källa: Liljeholmens.se

Ljus i tempelrum på Varbergs Stadshotell & Asia Spa

Återvinn ljuskoppen!

När värmeljusen har brunnit ut så kan vi göra en liten enkel sak för att sortera dem på rätt sätt:
Ta loss vekeshållaren, som tillverkas av järn eller stål, från botten av värmeljuset.

I återvinningen använder man sig av stora magneter, stål fastnar på magneten men det gör inte aluminium. Sitter vekeshållaren kvar i koppen så sorteras koppen som stål vilket innebär att aluminiumet brinner upp och försvinner från jordens yta istället för att återvinnas.

Varje år använder vi svenskar ca 300 miljoner värmeljus, om vi hjälps åt att sortera dom, kan de återvinnas och vi hjälper miljön. Visst är det bra?

Stearinljusets historia

Stearinljus uppfanns i Frankrike runt 1825. Nu för tiden använder vi stearinljus för att det har mysfaktor. Men när stearinljuset kom var det en viktig innovation. Då använde man ljus av talg eller vax, som sotade och rann. Levande ljus var en av det förindustriella samhällets få ljuskällor. Stearinljus uppfanns av den franska kemisten Michel Eugène Chevreul (1786-1889). Han forskade på fetter och fettsyror och isolerade stearinsyra, en av de vanligaste fettsyrorna som förekommer i både växt- och djurriket. Stearinljus var länge en dyr lyxvara, men trots detta blev det en stor succé.

Stearinljus i Sverige

I slutet av 1830-talet såg tidningsmannen Lars Johan Hierta (1801-1872) stearinljus i London. Han bestämde sig för att sprida den nya uppfinningen i Sverige och grundade Liljeholmens stearinljusfabrik 1839.

Källa & svartvit bild: Tekniska museet

Läs mer
Vill du läsa mer?
Skrivbord och bok på de luxe hotellrum Varbergs Stadshotell

Artiklar om våra favoritämnen

Gillar du att förkovra dig och läsa mer om olika ämnen? Vi har samlat en mängd artiklar som rör allt från hotell, restaurang, spa, konferens eller event till miljö och CSR.
yogapose på asia spa

Må bra med Ayurveda

Alla människor är olika vilket gör att det som är bra för dig, kanske inte är lika bra för mig. Vi behöver alltså olika saker för att må bra och ofta handlar det om balans. Ayurveda hjälper till att lära känna oss själva för att vi ska få den balans i vardagen vi behöver.
bikupa på Varberg Stadshotell & Asia Spa

Därför är bin viktiga för oss

Vi människor är helt beroende av att pollineringen fungerar för vår matförsörjning. Våra växter förökar sig genom pollinering och det kan vi tacka våra surrande små hjältar för. Men vad händer om vi inte har några bin och humlor?
Asia Spa vitality pool

Boka ett paketerbjudande

Komponera din vistelse på bästa sätt
I våra paketerbjudanden kan du välja om du vill krydda din hotellövernattning med en stund på Asia Spa, en god middag eller golf med vännerna.
Japanska restaurangen Nami på Varbergs Stadshotell & Asia Spa

Namipaketet med Asia Spa

Pris från 1690:-/vuxen
Ett spapaket som tar dig mot österländska upplevelser och smaker. En övernattning, tillgång till Asia Spa och en japansk middag på Restaurang NAMI ingår.