Årlig utbildning i HLR

Varje år har vi utbildning i hjärt-lungräddning på hotellet. Då får vår personal möjlighet att lära sig och påminnas om hur vi ska göra om en gäst skulle råka ut för ett hjärtstopp. Det är en stor trygghet att veta att vi är så många som kan detta. På hotellet har vi även en hjärtstartare i receptionen.

Varför är det viktigt att kunna HLR?

Hjärt-lungräddning, som brukar förkortas HLR, är en första hjälpen-behandling som ges för att få igång hjärtverksamheten och andningen hos någon som har fått hjärtstopp. Ju tidigare bröstkompressioner och inblåsningar startas, desto större blir chansen att överleva ett hjärtstopp.

HLR hjärt och lungräddning på Varberg Stadshotell & Asia Spa

Säker guide

Susanne & Kalle guidar oss i HLR. Båda arbetar till vardags inom ambulanssjukvården och utbildar inom HLR på fritiden.

HLR hjärt och lungräddning på Varberg Stadshotell & Asia Spa

Kolla medvetande & andning

Prata och prova att skaka lätt i axlarna för att se om personen reagerar. Om personen inte vaknar ska du kontrollera andningen. Ingen andning - påbörja HLR.

Sos Alarm - app

Larma SOS

Är ni flera be någon annan att larma för att istället koncentrera dig på att hjälpa. Ladda gärna ner SOS Alarms officiella app för att lätt kunna larma vid behov.

HLR hjärt och lungräddning på Varberg Stadshotell & Asia Spa

Gör 30 kompressioner

Varva mellan 30 kompressioner och 2 inblåsningar tills ambulansen har kommit och meddelat att du kan sluta.

HLR hjärt och lungräddning på Varberg Stadshotell & Asia Spa

Alla lyssnar koncentrerat

Nu är det vår tur att försöka praktisera det vi har lärt oss

HLR hjärt och lungräddning på Varberg Stadshotell & Asia Spa

30 kompressioner

HLR hjärt och lungräddning på Varberg Stadshotell & Asia Spa

2 inblåsningar

Fortsätt så tills sjukvårdspersonal kommit till hjälp.

Hjärtstartare HLR - Varbergs Stadshotell

Hjärtstartare

I vår lobby finns en av Varberg kommuns drygt 20 hjärtstartare.

Vad kan vara orsaken till ett hjärtstopp?

 • Hjärtinfarkt
 • Medfödd sjukdom
 • Andningsstopp
 • Trauma såsom bilolycka, slag eller fall

Vid plötsligt hjärtstopp:

 • Kontrollera om personen är vid medvetande
 • Kontrollera om personen andas normalt
 • Larma - är ni fler personer på plats, be någon annan att larma för att istället koncentrerade dig på att hjälpa

Så går hjärt-lungräddning till:

 • Se till att personen ligger på rygg, helst på ett hårt underlag, till exempel golvet eller marken. Ta gärna av kläder som är i vägen.
 • Placera din ena handlov mitt på bröstbenet mellan bröstvårtorna, placera din andra hand ovanpå. Tryck ner bröstkorgen minst 5 men inte mer än 6 cm. Håll en takt av 100-120 tryck/min. (Tänk takten till "Här kommer Pippi Långstrump") Tryck 30 gånger, hårt och snabbt.
 • Växla sedan till att göra inblåsningar med mun mot mun-metoden. Öppna först luftvägen genom att lyfta hakspetsen med två fingrar och böj den medvetslösa personens huvud bakåt med hjälp av en hand på pannan. Kläm samtidigt ihop näsan med hjälp av tummen och pekfingret.
 • Ta sedan ett vanligt andetag och låt den egna munnen täcka den medvetslösa personens mun. Blås långsamt och försiktigt in luft tills det syns att bröstkorgen höjer sig. Du ska alltid göra två inblåsningar efter varandra.
 • Växla mellan att ge 30 bröstkompressioner och två inblåsningar med luft. Fortsätt så tills sjukvårdspersonal kommit till hjälp.

Källa 1177.se

Läs mer
HLR hjärt och lungräddning på Varberg Stadshotell & Asia Spa

Utbildning på hotellet varje år

Eftersom vi är många på hotellet så pågår dessa utbildningar under flera dagar för att så många som möjligt kan vara med.

Det är bra att många kan göra HLR, eftersom det aldrig går att veta hur en person reagerar vid ett hjärtstopp. Vissa blir helt handfallna, någon annan vet direkt vad som ska göras och en tredje tar en projektledande roll. Det viktiga är att hjälpas åt när någon blir trött, tills dess att ambulanspersonal är på plats. 

Läs mer


Arken Hotel & Art Garden Spa är Safe Hotels certifierade

Safehotels – Premium

Hotell som erhållit Safehotels certifiering är granskade och godkända enligt Safehotels säkerhetsstandard. Standarden har utarbetats av världens främsta säkerhetsexperter och ligger till grund för att du som gäst skall känna dig trygg. Vi utlovar trygghet i form av kontinuerligt uppdaterad personal, rutinmässiga kontroller av utrustning, flyktvägar och kommunikation mellan brandförsvaret och hotellet.
Blockljus på asia spa

Vad vi gör varje dag

Vi vill med stolthet kunna säga att vi tar ansvar för att framtida generationer skall ha en sund planet att bo på. Därför har vi högt uppsatta mål gällande inköp, vattenförbrukning, energiförbrukning och avfall. Med mätningar årsvis och kvartalsvis strävar vi efter minskad åtgång av resurser. Här kan du läsa om vad vi gör varje dag.
Svanenmärkt hotell Varbergs Stadshotell & Asia Spa

Miljöarbete och Svanen

Miljön har alltid varit en stor del av vårt arbete och när möjlighet fanns att bli Svanencertifierade så tog vi självklart den! 2006 blev vi ett av de 100 första certifierade hotellen i Sverige. Du kan göra ett aktivt val för miljön när du väljer en hotell- och konferensanläggning med Svanencertifiering.