Vårt miljöarbete

Det känns viktigt att kunna bidra till något mer än bara sköna upplevelser hos oss. Här kan du läsa om vad vi gör för att ta ansvar för hur vi påverkar samhället, ur såväl ett ekonomiskt, miljömässigt som socialt perspektiv.

Skön och trygg miljö på mer än ett sätt

Allt arbete inom vår verksamhet ska vara hälsofrämjande och bidra till en hållbar utveckling, där hushållning med resurser och kretsloppsanpassning är vägledande.

Certifierad av Svanen

Miljön har alltid varit en stor del av vårt arbete och när möjlighet fanns att bli Svanencertifierade så tog vi självklart den! 2006 blev vi ett av de första 100 hotellen i Sverige och 2008 certifierade vi oss enligt de nya kriterierna. I dag finns det lite mer än 250 hotell som har lyckats få licensen och som jobbar aktivt för miljön. Så du kan numera i de flesta större städer själv göra ett aktivt val för miljön när du väljer hotell.

Relaterad läsning:
Elbil Stenhuset i Varberg

Elbil

Vi kör elbil i tjänsten.

Elbil parkering Varberg

Ladda bilen hos oss

Och ta en paus inne på spa!

VAD GÖR VI VARJE DAG FÖR DIG OCH MILJÖN?

Svanens kriterier ger oss en tydlig riktlinje i vårt miljöarbete och i vad vi kan göra varje dag för att minska på förbrukning av el, vatten och kemiska produkter.

  • Rummen och lokalerna, ja hela hotellet, städas så klimatsmart som möjligt. Det innebär noggrann dosering och miljömärkta val i de få kemprodukter som vi använder. Självklart är allt kem som används varje dag miljömärkt!
  • Förbrukningsmaterial, såsom mjukpapper, kopieringspapper och kollegieblock är miljömärkta.
  • Vi kör elbil i tjänsten och på Varbergs Stadshotell & Asia Spa och Arken Hotel & Art Garden Spa har vi laddare för elbilar. Du kan både ladda batterierna på spa och samtidigt ladda bilen för din hemfärd. Visst är det bra?
  • Hela hotellet värms upp med fjärrvärme.
  • För att minska på vattenförbrukning och kemanvändning använder vi oss av UV-rening. Det har lett till en minskning av vår vattenförbrukning med nästan 9 % i jämförelse med året innan investeringen.
  • Vi arbetar för att minska den avfallsmängd som vi genererar och är med i ett projekt tillsammans med VIVAB där vi sorterar ut allt biologiskt avfall som sen går vidare till biogasproduktion. Under 2011 gav det en minskning på avfallsmängden på 14 %.
  • Allt vårt kaffe är klimatkompenserat, KRAV- och Fair Trade-märkt. Att köpa miljömärkt är ett enkelt sätt att påverka!
  • Vi använder enbart svanenmärkta stearinljus.

Vindkraftverk Varbergs Stadshotell montage

Ett eget vindkraftverk

Vi har ett eget vindkraftverk som försörjer oss med elektricitet. Det bästa av allt är att det inte bara gäller oss på Varbergs Stadshotell & Asia Spa utan även våra systerhotell Arken Hotel & Art Garden Spa och Hôtel Eggers.

Vårt vindkraftverk står, ståtligt med sina 100 meter över havet, mellan Vara och Skara. Det producerar närmare 6,3 Gwh vilket innebär en kapacitet som även skulle kunna ge ström till nära nog de anställdas förbrukning också. Vindkraftverket kommer från Tyskland och är av senaste modell (2016). Detta är en långsiktig investering och är ett steg i vår ambition att vara måna om hållbarhet över tid.

Lotus Love - våra egna produkter


Lotus Love spaprodukter Asia Spa

Lotus love

Våra egna produkter som finns inne i våra tvagningsrum på Asia Spa. Du kan även köpa med dig produkterna hem från vår spashop.

Lotus Love Svanenmärkta spaprodukter

Svanenmärkta och veganska

Alla Lotus Love hud- och hårvårdsprodukter är svanenmärkta och veganska.

Lotus Love doftljus

Doftljus av sojavax

En blandning av en något pepprig, varm och söt ton av rosor, viol och patchouliolja men även en frisk hint av mint.

Lotus Love necessär tvål kit Asia Spa

Necessärkit

Necessär och en tvål som kan köpas i vår spashop.

Lotus Love - Svanenmärkta produkter

Lotus Love är en serie produkter speciellt framtagna för vårt välbefinnande och avslappnande miljö. Den inspireras av lotusblomman som symboliserar renhet samt främjar lycka och ett långt liv.

Vi är stolta över våra Lotus Love-produkter som är både svanenmärkta och veganska. De är inte bara förpackningarna som är fina utan även innehållet. Vi har t.ex. ett doftljus av sojavax som är biologiskt nedbrytbart och dessutom innehåller våra produkter inga mikroplaster.

Mikroplaster i miljön

På senare år har problemet med mikroplaster uppmärksammats allt mer. Mikroplaster är små plastpartiklar som återfinns i olika typer av produkter så som till exempel bodyscrub, läppstift, foundation, mascara och duschtvål. Omkring 40 ton mikroplaster hamnar i Östersjön varje år och mycket av det är från skönhetsprodukter.

Tyvärr är det många som har dessa miljöbovar i sina badrumsskåp. När du tvättar av dig sköljs mikroplasterna rakt ner i avloppet. Mikroplasterna är så små att de även rinner igenom reningsverken och ut i haven där de förorenar, förgiftar och de äts upp av djur i haven som tror att det är föda. Då börjar vandringen i näringskedjan uppåt till allt större fiskar. Äter du fisk och skaldjur? Då kommer mikroplasterna i slutändan till dig.

Spaprodukter fria från mikroplaster

Med ett spa fyllt med produkter, vill vi göra vad vi kan för att vara så miljövänliga som möjligt. Till exempel så behöver inte våra gäster oroa sig för att skrubba sig med mikroplaster, hos oss skrubbar man sig med krossade aprikoskärnor och vår ansiktsbehandling är helt ekologisk.

Att våra produkter är utan mikroplast känns bra ända in i själen och vi vill uppmana dig att göra ett smart val – hjälp dig själv och naturen. Rensa ditt badrumsskåp på de värsta bovarna och ersätt med bra produkter som innehåller ingredienser som naturen klarar av att bryta ned.

Självklart kan du köpa med dig produkterna hem eller från vår webshop för att vara säker på att de produkter du använder hemma också är fria från mikroplaster!

Läs mer om mikroplaster i miljön