En hållbar hälsa med Ayurveda

Birgitta Warfvinge är behandlingsansvarig på Asia Spa och med oss sedan tjugo år. Birgitta berättar här om en hållbar hälsa med utgångspunkt i den egna kroppen och den Ayurvediska läran.

Birgitta behandlingsansvarig - personal på Varbergs Stadshotell & Asia Spa

Intervju med Birgitta Warfvinge – behandlingsansvarig på Asia Spa

Hur kan vi skapa en grund för en välmående och hållbar kropp?

Trender kommer och går, men vissa grunder för en hållbar hälsa består. Kost, träning, sömn, stresshantering och vardagsmotion utgör grunden för vårt välmående. Sedan kan det som en person mår bra av fungera sämre för någon annan. Lyssna därför på din kropp.

Vad kan vi ta med oss i vardagen från den Ayurvediska läran?

Inom Ayurveda kan en återkommande rutin vara en torrborstning på morgonen för att få igång den lymfatiska reningen och cirkulationen. Smörj dig med olja med en eterisk doft som du tycker om. Vataolja har en lugnande effekt och hjälper till att smörja lederna. Pittaolja verkar avstressande och minskar inflammationer. Kaphaolja ökar energin i kroppen och har en utrensande effekt.


När hösten smyger sig på, hur möter jag den med öppet sinne och kraft?

När vi känner kylan komma, himlen är klar och höstlöven börjar få färg är vi inne i Vata-perioden. Vata betyder luft och rymd, och perioden sträcker sig från oktober till mars. För att hålla oss i balans under den här perioden behöver vi tänka på att hålla oss varma. Vi tar på oss mer kläder, äter varmt och dricker teer på ingefära och citron. Smörj din kropp med lugnande, gärna uppvärmda, oljor och kort sammanfattat behöver vi ta det lite lugnare.

”Harmoni är att äta och vila, sova och vakna, balans i allt du gör, detta är vägen till frid.”
Bhagavadgita (500-talet f. kr)

Hämta energi från naturen

Ibland behöver vi hjälpa kroppen på traven med att fylla på med ny energi. Vi hämtar inspiration och ork från naturen runt omkring oss och den näring som den ger oss.

Gurkmeja

Gurkmeja är bra för mycket! Det lindrar inflammationer, värk och dålig matsmältning samtidigt som det är bra för huden och slemhinnorna. Riv ner i din gryta eller i tekoppen på morgonen.

Fänkål

Eftersom fänkål innehåller naturliga östrogenliknande ämnen är till exempel fänkålste bra mot klimakteriebesvär. Det är också bra mot gaser i mage och tarm.

Honung

Honung är naturens egen medicin och anses rogivande, antibakteriellt och lindrar inflammationer.

Mer läsning och tips på sköna upplevelser


yogapose på asia spa

Må bra med Ayurveda

Alla människor är olika vilket gör att det som är bra för dig, kanske inte är lika bra för mig. Vi behöver alltså olika saker för att må bra och ofta handlar det om balans. Ayurveda hjälper till att lära känna oss själva för att vi ska få den balans i vardagen vi behöver.
Bastuoas på Asia Spa

Bastuoasen

Här kan du njuta av flera sorters bastubad. Eukalyptus mjukar upp lederna i ångbastun och saltbastun omfamnar dig med 45-gradig värme. Mellan varven kan du koppla av i den lågtempererade bastun eller ta ett friskt dopp i kallkaret.
Två kvinnor tvagar sig på Asia Spa

Vad är japansk tvagning?

Börja din resa med en japansk tvagningsritual. Att tvaga sig anses vara en ritual där både kropp och själ ska renas.
Vitalitypool på Asia Spa

Hela dagen lyx

Pris från 1595:-/person
En heldag på Asia Spa med bad, bastu, yogaklasser, dagens lunch och en lyxig 60- eller 70-minuters behandling.
Par i vitalitypoolen på Asia Spa

Lilla Asia Spa

Pris från 1470:-/vuxen
Koppla av på Asia Spa med varma bad, flera sorters bastubad och olika rum för avslappning och rekreation. Njut av en god middag och en övernattning med frukostbuffé.
Kallbadhuset i Varberg

Kurortspaketet

Pris från 2490:-/vuxen
Tillbringa några dagar i Varberg! Två övernattningar, en 3-rätters middag, entré till Varbergs Kallbadhus samt tillgång till Asia Spa.