Du är här

Konferensförfrågan

Boka rum & frukost

Vi värnar om miljön

skön och trygg miljö på mer än ett sätt

Allt arbete inom vår verksamhet ska vara hälsofrämjande och bidra till en hållbar utveckling, där hushållning med resurser och kretsloppsanpassning är vägledande.

Miljön har alltid varit en stor del av vårt arbete och när möjlighet fanns att bli Svanencertifierade så tog vi självklart den! 2006 blev vi ett av dom första 100 hotellen i Sverige och 2008 certifierade vi oss enligt de nya kriterierna. I dag finns det lite mer än 250 hotell som har lyckats få licensen och som jobbar aktivt för miljön. Så du kan numera i de flesta större städer själv göra ett aktivt val för miljön när du väljer hotell.

VAD GÖR VI VARJE DAG FÖR DIG OCH MILJÖN?
Svanens kriterier ger oss en tydlig riktlinje i vårt miljöarbete och i vad vi kan göra varje dag för att minska på förbrukning av el, vatten och kemiska produkter.

  • Rummen och lokalerna, ja hela hotellet, städas så klimatsmart som möjligt. Det innebär noggrann dosering och miljömärkta val i de få kemprodukter som vi använder. Självklart är allt kem som används varje dag miljömärkt!

  • Förbrukningsmaterial, såsom mjukpapper, kopieringspapper, kollegieblock är miljömärkta.

  • Vi kör elbil i tjänsten och på Varbergs Stadshotell & Asia Spa och Arken Hotel & Art Garden Spa har vi laddare för elbilar. Nu kan du ladda batterierna på spa och samtidigt ladda bilen för din hemfärd. Visst är det bra?
  • Vi har ett eget vindkraftverk som försörjer oss med elektricitet. Och det bästa av allt är att det inte bara gäller oss på Varbergs Stadshotell & Asia Spa utan även våra systerhotell Arken Hotel & Art Garden Spa och Hôtel Eggers. Vårt vindkraftverk står, ståtligt med sina 100 meter över havet, mellan Vara och Skara. Det producerar närmare 6,3 Gwh vilket innebär en kapacitet som även skulle kunna ge ström till nära nog de anställdas förbrukning också. Vindkraftverket kommer från Tyskland och är av senaste modell (2016). Detta är en långsiktig investering och är ett steg i vår ambition att vara måna om hållbarhet över tid.

  • Hela hotellet värms upp med fjärrvärme.

  • För att minska på vattenförbrukning och kemanvändning använder vi oss av UV-rening. Det har lett till en minskning av vår vattenförbrukning med nästan 9 % i jämförelse med året innan investeringen.

  • Vi arbetar för att minska den avfallsmängd som vi genererar och är med i ett projekt tillsammans med VIVAB där vi sorterar ut allt biologiskt avfall som sen går vidare till biogasproduktion. Under 2011 gav det en minskning på avfallsmängden på 14 %.

  • Allt vårt Kaffe är Klimatkompenserat, KRAV- och Fair Trade-märkt. Att köpa miljömärkt är ett enkelt sätt att påverka!

För oss har miljöarbetet varit och är en intressant resa där vi hela tiden förbättrat oss och där vi höjt våra egna krav mot oss själva och mot våra leverantörer.

Vill du veta mer om hur vi jobbar kring miljön är du välkommen att kontakta oss på info@varbergsstadshotell.com.