Du är här

2015
2013
2012
2011
2010
bar (1) Boutique (1) drink (1) Hotell (1) Hotellrum (1) Relax (1) restaurang (1)
16 november 2018

Nu är de levande ljusens tid här. Visst är det mysigt med alla tända ljus, men har du koll på vilka ljus du ska använda för både dig och miljöns skull?

Asia Spa (eller snarare hela hotellet) använder vi enbart Svanenmärkta stearinljus. Vi återvinner och sorterar alla ljuskoppar och resterna av stearinet som blir över återvinns. Av stearinresterna kan du exempelvis göra tändkottar att använda till att tända brasan på ett mer miljömedvetet sätt.

Svanenmärkta stearinljus vs paraffinljus?

De allra flesta känner inte till skillnaden mellan paraffin och stearin. Faktum är att när ett paraffinljus antänds sätts en oljeförbränning igång på samma sätt som när du sätter dig bakom ratten och startar motorn.

Svanenmärkta ljus har däremot uppfyllt strikta miljökrav både på produkten och förpackningen. Det viktigaste – att ljusen måste vara tillverkade av stearin, som är en förnybar råvara och har en minimal belastning på miljön. Om alla svenska konsumenter övergår till Svanenmärkta stearinljus skulle det minska våra koldioxidutsläpp lika mycket som om vi tog bort 15 000 bensinbilar från vägarna*).

*) Omkring 18 100 ton ljus förbrukas i Sverige per år varav 2-3 000 ton är tillverkade av stearin. Då återstår ca. 15 000 ton paraffinljus. Paraffin, som är baserat på fossila råvaror, avger ca 3,5 kilo CO2 per kilo paraffin. 15 000 ton paraffin ger sålunda ett CO2-tillskott till atmosfären på 3,5 x 15 000 = 52 500 ton. Detta motsvarar CO2-utsläppen från 15 000 bensinbilar som förbrukar 1 500 liter bensin per år (15 000 x 1 500 x 2,36 kg CO2/liter bensin).

Källa Svanen

Två anledningar till att avstå paraffinljus

Det finns två anledningar till att vi bör välja stearin och avstå från paraffin. 

1. Det första är vår hälsa. Vid en fullständig förbränning bildas bara koldioxid och vatten. Men eftersom temperaturen inte är tillräckligt hög för att förbränningen av paraffinljus ska vara fullständig, avges exempelvis ämnena toluen och bensen till omgivningen. Ämnen som kopplas till både cancer och astma. Stearin är ett renare och bättre val. Bäst är det att välja vita stearinljus eftersom färgen skapas med hjälp av metaller och andra kemikalier. Oavsett ljustyp ska man placera ljuset så att det brinner stabilt och inte sotar eftersom det också försämrar inomhusluften.

2. Den andra anledningen till att undvika paraffinljus är vår miljö och vårt klimat. Paraffin är en produkt som kommer från fossil olja. Stearin däremot kommer från animaliska eller vegetabiliska fetter och är därför ett betydligt bättre val även ur denna aspekt. Välj helst ljus märkta med Svanen, då uppfyller de även ett antal krav avseende exempelvis sotbildning, tungmetaller, färgämnen och dofter. Läs vad ljusen innehåller och köp bara ljus av 100% stearin. Lite dyrare men bättre för dig och vår miljö!

Kontrollera även att stearinet inte innehåller palmolja vilket annars är vanligt. Produktionen av palmolja är ett problem då den bidrar till skövlingen av regnskog. 

Källa: Ekopappan 

Tips - så använder du värmeljus

Alla värmeljus – vilket fabrikat det än gäller – är konstruerade så att de helst skall tändas endast en gång och sedan få brinna ut. Du bör alltså inte tända och släcka värmeljus flera gånger. Om du ändå gör det bör du se till att all stearinmassa har hunnit värmas upp helt, alltså är flytande innan du släcker ljuset, annars kan det bildas en grop i mitten av ljuset eller så kan veken påverkas på så sätt att lågan blir liten och tunn. Värmeljus kan även brinna sämre om det är kallt i rummet eller om man placerar ett värmeljus ute i en lykta under vintertid. 

Källa Liljeholmens.se

Återvinn ljuskoppen!

När värmeljusen har brunnit ut så kan vi göra en liten enkel sak för att sortera dom på rätt sätt. Ta loss vekeshållaren, som tillverkas av järn eller stål, från botten av värmeljuset. I återvinningen använder man sig av stora magneter, stål fastnar på magneten men det gör inte aluminium. Sitter vekeshållaren kvar i koppen så sorteras koppen som stål vilket innebär att aluminiumet brinner upp och försvinner från jordens yta istället för att återvinnas. Varje år använder vi svenskar ca 300 miljoner värmeljus, om vi hjälps åt att sortera dom, kan de återvinnas och vi hjälper miljön. Visst är det bra? 

Stearinljusets historia

Stearinljus uppfanns i Frankrike runt 1825. Nu för tiden använder vi stearinljus för att det har mysfaktor. Men när stearinljuset kom var det en viktig innovation. Då använde man ljus av talg eller vax, som sotade och rann. Levande ljus var en av det förindustriella samhällets få ljuskällor. Stearinljus uppfanns av den franska kemisten Michel Eugène Chevreul (1786-1889). Han forskade på fetter och fettsyror och isolerade stearinsyra, en av de vanligaste fettsyrorna som förekommer i både växt- och djurriket. Stearinljus var länge en dyr lyxvara, men trots detta blev det en stor succé.

Stearinljus i Sverige

I slutet av 1830-talet såg tidningsmannen Lars Johan Hierta (1801-1872) stearinljus i London. Han bestämde sig för att sprida den nya uppfinningen i Sverige och grundade Liljeholmens stearinljusfabrik 1839.

Källa & svartvit bild: Tekniska museet 

Upplagd av Varbergs Stadshotell och Asia Spa 2018-11-16 11:11
Etiketter:
Follow
22 oktober 2018

Efter en fantastisk sommar där vi alla blivit stärkta av solsken och ljumma sommarvindar ville vi gärna krama ur lite till.

Vi bjöd därför in till en sensommarfest för att runda av sommaren och blicka fram mot en förhoppningsvis lika fin höst.

Våra gäster kom till oss en fredag efter jobbet.

Vid ankomst fick alla ett armband av Caroline och Helena. Armbandet visade vilka tillhörde festen.

Armbanden köpte vi från Ungdomsjouren Tigerlilja vilka vi sponsrar i deras arbete för ungdomarna. De gör ett otroligt viktigt arbete för våra ungdomar!

Vi startade med Champagne och ostron under 1600-talsvalven i Stenhuset. Allt till sköna pianotoner från Ola Jansson.

Efter minglet i Stenhuset var det dags att förflytta sig drygt ett kvarter norrut - mot hotellet.

Där fick alla gäster en chans att provsmaka våra bocados till tonerna från vår flygel i lobbyn.

Nästa anhalt var Spegelsalen.

Här bjöds det på skaldjur till tonerna från en stråkkvartett. 

Magiskt var ord som hördes viskas bland borden.

Vidare ner mot vår innergård möttes vi av ett svängigt jazzband, antipasto och ännu mer skönt mingel.

Sista anhalten denna kväll blev vår restaurang där en skönsjungande Julia höll tonerna till dessert och kaffe.

När Johanna Hjort med band steg på scenen gungade dansgolvet.

Stort tack till alla som kom och gjorde kvällen helt fantastisk!

Upplagd av Varbergs Stadshotell och Asia Spa 2018-10-22 07:19
Etiketter:
Follow
15 oktober 2018

I helgen hade vi Cecilia Duberg på besök hos oss.

Hon är leg. psykolog, mental tränare och författare, specialiserad inom hälsopsykologi och ledarskap.

Cecilia har skrivit bästsäljaren Lejonagendan – en bok om självledarskap och hälsa. Nu har uppföljaren kommit: Elefanteffekten – en bok om teamledarskap.

Vissa dagar tränar hon ledare, elitidrottare och högpresterande team mot toppresultat, andra dagar leder hon tystnadsretreat för människor som behöver ta en paus från "att göra”. 

Fokus i hennes arbete är att hjälpa individer och grupper att lyckas, genom klarare och skarpare tillgång till inneboende resurser. 

Helgens workshop tog oss igenom det största äventyret som finns: konsten att leva fullt ut där fötterna står, och samtidigt lyckas med samarbeten. 

Duberg lyfte – med vetenskaplig förankring och praktisk erfarenhet, det som får individer och team att må bra och lyckas med förändring och utveckling, i en tid då vi behöver det som mest.

Förmiddagen bjöd oss på en otroligt inspirerande föreläsning och workshop.

En liten fikapaus med frukt och smoothie satt fint för att landa lite i tankarna kring föreläsningen.

Efter en god lunch i vår restaurang var det dags att samlas i Spegelsalen för en eftermiddag med yoga.

Spegelsalen är verkligen en anrik lokal med många användningsområden. 

Allt från gala och bankett till föreläsningar och yoga. Här kan du verkligen känna historiens vingslag och det är svårt att låta bli att föreviga denna underbart vackra konferenslokal.

Otroligt inspirerande och givande, tack Cecilia för en underbar helg!

Är du också intresserad av en helg med yoga och inspiration?

Följande yogaretreat går av stapeln under hösten:

21/10 – Ayurveda med Dr Sharma. Läs mer och boka här »

17–18/11 – Yogahelg med bl.a. Malin Berghagen i samarbete med Bonnier och Tara Magasin. Läs mer och boka här »

30/11–2/12 – Michael James Wong. Läs mer och boka här »

Upplagd av Varbergs Stadshotell och Asia Spa 2018-10-15 11:36
Etiketter:
Follow
11 oktober 2018

I dagarna hade vi besök av influencern Fru Vintage.

Marlene "Fru Vintage" Agemo bor i Stockholm men är uppvuxen i Varberg. Hon har precis spenderat flera dagar i sin gamla hemstad där hon bland annat sålde sitt 11-kaffe hos FGL. Självklart valde hon att bo hos oss på Varbergs Stadshotell & Asia Spa och i samband med det gjorde hon även denna artikel om oss.

Warberg d 13 februari 1889.

”Broder Dyberg!

Jag hafver hela dagen (och flera dagar förut) hvarit angripen af reumatiska symptom, vilka för ingående timma yttra sig med frysning och tandhackning för att, såsom jag, tyvärr, såväl vet, öfvergå till ett slags obestämt febrilt tillstånd med en känsla af oändlig mattighet, ja, en slags förintelse; hvilken symptomgrupp först motverkas någorlunda effektivt genom god sömn under hel natt, hvarpå jag hoppas i natt, såvida jag ej blifver störd af natt-sjukbud.

War god till Hrr Stadsfullm anmäla detta mitt hinder för inställelse till dagens sammanträde. 

Uppriktige vännen E R Brunstedt” 

Haha! Sådär kunde det låta när man skickade ett ”avboknings-sms av möte” för något sekel sedan. Man kan enkelt konstatera att Herr E R Brunstedt inte är någon röd person. (SÅ spännande det där med olika personligheter, säger jag som är totalt uppfylld av en väldigt givande heldag på FGL Store, som bla handlade om just det, och om hur vi behöver möta varandra på olika sätt för att nå fram)

Vidare kan man läsa följande, i Jubileumsboken för Varbergs Stadshotell 100 år; 

”Då ett stadshotell med eller utan handelsbutiker på nedre bottenytor kunna blifva en för staden inkomstbringande affär, föreslår jag härmed , att Herr stadsfullmäktige tillsätta en kommitè, som erhåller i uppdrag att angående ett sådant företag uppgöra kostnads- och inkomstberäkningar och derom till Stadsfullmäktige skyndsamt inkomma med utlåtande” 

Alfred Lundgrens första motion om uppförandet av ett stadshotell. 1898. 

23 Augusti 1902 hade man den officiella invigningsmiddagen på Varbergs Stadshus. Då var Varberg värd för ett stort järnvägsmöte och till middagen kom mötesdeltagare och särskilt inbjudna gäster. Initiativtagare var fabrikör Olof Holmberg och på menyn stod bla Klar hönssoppa, varm pastej och stekt ungorre. Hm..... Själv föredrar jag nog den goda lammfilén vi åt i restaurangen härom kvällen. Svamp Royal till förrätt och Pärontartellet med chokladsorbet till dessert. Himmelskt! Det var säkerligen Orren i början på 1900-talet också får en tro......

Jag får gåshud och smått hjärtklappning i historiska miljöer som denna. Mina fantasier far iväg. Kan du också höra fraset av festklänningarna i denna vackra trappa. Sorlet av människor på väg till en av hotellets alla banketter under förra seklet. I över 100 år har Varbergs Stadshotell arrangerat alla möjliga typer av tillställningar och möten mellan människor. Allt ifrån konferenser, styrelsemöten, catwalks, jubileum och danskvällar. Och en massa annat härligt.

Kanske att smörprovning, med öppningstal av riksdagsman J A Johansson, med orden ”betydelsen av ett kvalitègott smör” kan vara en av de...märkligaste tillställningarna, jag läste om i Stadshotellets 100-åriga jubileumsbok. 

Som alltid önskar man att väggarna kunde tala. Oj vad många spännande samtal de hade kunnat återge tänker jag. Det bästa är att samtalen fortsätter på Varbergs Stadshotell, fortfarande, efter över 100 år.

Här fick jag själv en liten pratstund med en äldre trevlig man, när vi båda skulle hämta nybryggt kaffe vid en av kaffestationerna på hotellet.  Han lämnade kvar sin kopp här på bordet, när han så småningom gick hemåt.

Han berättade att han är på Asia Spa flera gånger i veckan. ”Min fru gick bort för några år sedan, så baden här är det bästa. De och bridgen” Han visar in mig i rummet bredvid och undrar om jag provat de stora massagestolarna? Han myser när han berättar att han köpt hem en till sig själv.

Jag skönk ner här när han gick. En perfekt liten arbetshörna där man satt ostört men ändå med lite liv och rörelse runt omkring. På Stadt finns det gott om liknande små hörnor, för större och mindre möten.

En lång stund hade jag svårt att komma igång med jobbet på datorn. Berörd av den gamle mannens stora saknad efter sin fru. Det är lätt att ta dem man har omkring sig för givet. Man vaggas in i tron att man har varandra för alltid. Men vi har bara nu, så ta hand om dem du älskar. Säg något fint. Ge en oväntad kram. Checka in en natt på hotell;)

Älsk på hotellrum med tass-badkar bredvid dubbelsängen. 

Älsk även på guldtapet, och på snirklig guld-lampett med sammetsskärm.

Och på sammetsfåtöljer. Med frans.

Älsk även på den fina hundbädden. Här hade Stina the little Queen, vår strävhåriga lilla tax-diva, stortrivts! 

När jag plåtade den kom en dam fram och ville veta vilket märke som stod undertill. Hon tänkte beställa varsin till sina 8 små älsklingar..... (Sina hundar utgår jag ifrån att hon menade:) 

Varbergs Stadshotell är verkligen väl värt ett besök.

Svanenmärkt och allt. (Gillar skyltar som den här nedan, då matsvinnet ju är en stor miljöbov)

Då har jag inte ens beskrivit deras fantastiska Asia Spa, som vi njöt av igår. Inga bilder därifrån eftersom det är mobil- och kamerafritt. SÅ bra och helt underbart fantastiskt. Där låg vi, maken och jag, och njöt av tystnaden och 40-gradigt vatten, samtidigt som vi såg ut över Varbergs vackra fästning. 

Nu är vi väg hemåt mot Stockholm igen. Tack Varberg och Stadshotellet för några härliga dagar! Vi ses snart igen! 

Varma hälsningar Fru Vintage

Alla bilder är fotograferade och godkända för publicering av Marlene Agemo, Fru Vintage.

Vill du också boka in dig på en övernattning med Asia Spa?

Se alla vår spapaket här »

Upplagd av Varbergs Stadshotell och Asia Spa 2018-10-11 11:07
Etiketter:
Follow
8 oktober 2018

Nu är det inte långt kvar till jul minsann och den som vill uppleva ett julbord i helt unik miljö ska genast läsa vidare.

Under december månad kommer vi nämligen duka upp vårt traditionella julbord under de mysiga 1600-tals­valven i Stenhuset, ett kvarter från hotellet.

Det blir en intim tillställning där platserna är starkt begränsade. Njut av sill, Janssons, köttbullar och mycket mer. Ho Ho. 

Julbord i Stenhuset serveras följande datum och sittningar:

  • Torsdag 6/12 kl. 18.30 (FULLBOKAT)
  • Fredag 7/12 kl. 18.30 (FULLBOKAT)
  • Lördag 8/12 kl. 16.00 och 19.00 (FULLBOKAT)
  • Söndag 9/12 kl. 16.00 och 19.00
  • Torsdag 13/12 kl. 18.30 (FULLBOKAT)
  • Fredag 14/12 kl. 18.30 (FULLBOKAT)
  • Lördag 15/12 kl. 16.00 och 19.00 (FULLBOKAT 19.00)
  • Söndag 16/12 kl. 16.00 och 19.00

Pris: 650 kr/person

Bokning

Kontakta oss för att boka på tel: 0340-69 01 13 eller e-post: restaurang@varbergsstadshotell.com

Vid förfrågan kan vi även erbjuda julbord andra datum för större sällskap. 

Julbord med övernattning

Efter all den goda maten kan det vara extra skönt att koppla av en natt på vårt julpyntade hotell.
Läs mer om vårt Julbordspaket »

Upplagd av Varbergs Stadshotell och Asia Spa 2018-10-08 14:11
Etiketter:
Follow