Tvagning – ritualen renar både kropp och själ

Asia Spa är som en helt egen värld. Börja din resa med en japansk tvagningsritual. Att tvaga sig anses vara en ritual där både kropp och själ ska renas. Slå dig ner på en träpall i ett av tvagningsrummen, låt varmt mjukt vatten skölja över dig, tvätta dig med cirklande rörelser i riktning mot hjärtat. Ge dig själv tid att reflektera.

Vad är japansk tvagning?

Tvagning och bad har spelat en central roll i Japan i tusentals år. Där gör de sig rena för att bada, till skillnad från många andra kulturer där vi badar för att bli rena. Att tvaga sig anses vara en ritual där både kropp och själ ska renas. Tvagning och bad ökar även oxytocinet i kroppen som ger en lugnande verkan.

Japansk tvagning – så gör du

Ceremonin börjar i tvagningsrummet där du slår dig ner på en träpall och tvagar (skrubbar och sköljer) dig länge. I Japan minst en timme. Vi rekommenderar minst tio minuter.

Gör så här:

  • Slå dig ner på träpallen och fyll tvagningskärlet med varmt vatten
  • Ös vattnet över dig. Först över vänster axel som tar bort negativ energi, och sedan över höger axel som tillför positiv energi
  • Ta skrubb på tvagningslappen och skrubba hela kroppen med cirkulerande rörelser i riktning mot hjärtat
  • Ös vatten över dig igen, tvåla sedan in hela kroppen och skölj dig ren

Därefter är det fritt fram att sjunka ned i de varma källorna för att koppla av och njuta. Tvagningen syftar till att rengöra kroppen medan det varma badet renar själen

Ritualen har tre gyllene regler:

  1. All tvagning äger rum sittande, under tystnad
  2. Avvisa aldrig hjälp med att bli skrubbad på ryggen
  3. Skölj noggrant av tvål och negativa tankar
Läs mer
Vill du läsa mer?

Artiklar om våra favoritämnen

Gillar du att förkovra dig och läsa mer om olika ämnen? Vi har samlat en mängd artiklar som rör allt från hotell, restaurang, spa, konferens eller event till miljö och CSR.