Du är här

Baka de bästa kanelbullarna!

Dagen till ära vill vi dela med oss av det bästa kanelbullereceptet. 

Häromdagen överraskade nämligen vår frukostvärdinna Linda alla i personalen med hembakade kanelbullar. De var supergoda och vi jublade ikapp och frågade ivrigt efter receptet. Vi tycker att det är ett ypperligt tillfälle att dela det vidare till dig så att du får möjlighet att baka de bästa bullarna och bjuda dina nära, kära, vänner och bekanta. Passa på att överraska med nybakade bullar denna sköna söndag som dessutom är kanelbullens dag. Det blir uppskattat, det vågar vi lova. 

Recept

Sätt ungen på 220 grader.

50 g färskjäst
150 g smör
5 dl mjölk
1.5 dl socker
1 tsk salt
Ca 13-15 dl mjöl

Tips

  • Använd alltid äkta smör, absolut inte margarin och snåla inte med smör i fyllningen.
  • Välj antingen kanel eller kardemumma i degen. Att använda båda blir lätt för mycket.
  • Ta så lite mjöl som möjligt, mycket mjöl gör att bullarna blir torra och kompakta. Saftiga bullar vill man ju ha eller hur?! 
  • Kavla degen tunt så det blir många varv i varje bulle när du sen rullar ihop den.
  • Låt degen jäsa rejält i båda omgångarna.

Deg

Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt och nästan allt vetemjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt minst 40 min.

Fyllning

Bred ut ett lager med rumsvarmt smör, strö över socker och kanel efter tycke och smak.

Baka

Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Ta så lite mjöl som möjligt, mycket mjöl = torra och kompakta bullar. Kavla ut degen till en tunn platta som möjligt så det blir många varv deg i varje bulle. Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan samtidigt som du sträcker degen för att få en tajt rulle. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt eller i bullformar av papper.

Låt bullarna jäsa under bakduk minst 40 min.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

Kanelbullens dag
Kanelbullens dag
Kanelbullens dag