Du är här

2015
2013
2012
2011
2010
bar (1) Boutique (1) drink (1) Hotell (1) Hotellrum (1) Relax (1) restaurang (1)
20 oktober 2017

Jipppiiiieeee - vi vann Energi- & miljöpriset!

Vi är så glada och stolta över att vi fick ta emot Energi- & miljöpriset på Varbergs Galan 2017

Motiveringen löd: 

Det företag som gjort framsteg inom hållbarhet – Social, ekologisk och ekonomisk!
Att spara på resurser så som vatten eller bränsle.
Satsat på praktikanter eller nyanlända, skapat en hållbarare affärsmodell.
Företaget präglas av engagemang, handlingskraft, gott exempel, originalitet, mätbarhet och nytänkande!

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något, och när många gör något, då blir det mycket i sista ändan. Det här triggar oss verkligen att tillsammans fortsatt arbeta konstruktivt för en bättre värld!

Vad gör vi varje dag för dig och miljön?  

Vi är ett Svanenmärkt hotell

Allt arbete inom vår verksamhet ska vara hälso­främjande och bidra till en hållbar utveckling, där hushållning med resurser och kretsloppsanpassning är vägledande. Miljön har alltid varit en stor del av vårt arbete och när möjlighet fanns att bli svanencertifierade så tog vi självklart den! 2006 blev vi ett av de första 100 hotellen i Sverige.

I dag finns det lite mer än 250 hotell som har lyckats få licensen och som jobbar aktivt för miljön. Därav kan du, 
i de flesta större städer, numera själv göra ett aktivt val 
för miljön när du väljer hotell. Svanens kriterier ger oss en tydlig riktlinje i vårt miljöarbete och i vad vi kan göra varje dag för att minska på förbrukning av el, vatten och kemiska produkter.

Vindkraftverk - Varbergs Stadshotell & Asia Spa - Montage

Eget vindkraftverk

Vi har ett eget vindkraftverk som försörjer oss med elektricitet. Och det bästa av allt är att det inte bara gäller oss på Varbergs Stadshotell & Asia Spa utan även våra systrar Arken Hotel & Art Garden Spa och Hôtel Eggers

Vårt vindkraftverk står, ståtligt med sina 100 meter över havet, mellan Vara och Skara. Det producerar närmare 6,3 Gwh vilket innebär en kapacitet som även skulle kunna ge ström till nära nog de anställdas förbrukning också. Vindkraftverket kommer från Tyskland och är av senaste modell (2016). 

Detta är en långsiktig investering och är ett steg i vår ambition att vara måna om hållbarhet över tid.

Varma Källor på Asia Spa

Minskad vattenförbrukning

För att minska på vår vatten­förbrukning och kem­användning använder vi oss av uv-rening. Det har lett till en minskning av vår vattenförbrukning med nästan 9% i jämförelse med året innan investeringen.

Tempelrum Asia Spa

Visst är det mysigt att tända värmeljus? 

Varje år använder vi svenskar ca 300 miljoner värmeljus. Om vi hjälps åt att sortera dom, kan de återvinnas och vi hjälper miljön. Visst är det bra? 

När ljusen har brunnit ut så kan vi göra en liten enkel sak för att sortera dom på rätt sätt. Ta loss vekeshållaren av järn som sitter i botten av aluminiumkoppen. På återvinningen sorteras järnet ut med magneter, och sitter vekeshållaren fast i koppen hamnar båda i järnsorteringen. Eftersom järn smälts vid högre temperaturer än aluminium, förbränns koppen och aluminiumet går till spillo.. 

De Luxe Premium - Varbergs Stadshotell

KRAV-märkt kaffe

Hur många koppar kaffe dricks det på ett hotell under ett år? En mycket intressant fråga! Hos oss serveras över 445 000 koppar vilket blir ungeför 1200 koppar om dagen snabbt räknat! Otroliga mängder!

Visst värmer det då att veta att valet vi gjort med vilket kaffe vi använder här medverkar till ansvarsfull kaffeproduktion! Allt vårt kaffe är klimatkompenserat samt KRAV- och Fair Trade-märkt. Att köpa miljömärkt är ett 
enkelt sätt att påverka!

Närproducerat eller KRAV-märkt?

I restaurangen använder vi oss av ekologiskt och närproducerat så långt det är möjligt. T.ex. så är 98% av allt nötkött kravmärkt 
och närproducerat. Då vi köper in mat i stora mängder prioriterar vi närproducerat framför kravmärkt som produceras långt här ifrån och behöver fraktas långa sträckor. 

Vi serverar inte längre flaskvatten i vår 
restaurang utan väljer istället att använda oss av tillbringare som vi fyller på. 
Bara en sån sak hjälper miljön! 

Champagne på Varbergs Stadshotell & Asia Spa

Glasåtervinning sparar på naturtillgångar och energi.

När återvunnet glas smälts om används 20% mindre energi än om man utgår från nya råvaror. 

Viktigt, missa inte att färgsortera glaset! Om färgat glas hamnar i en vit behållare måste innehållet klassas som färgat och 
glasbruken tvingas då producera ofärgat 
glas av nya råvaror. Tänk vilken enkel grej du själv kan göra 
hemma som bidrar till hållbarhet! 

Svit på Varbergs Stadshotell & Asia Spa

Städning på ett klimatsmart sätt

Rummen och lokalerna, ja hela hotellet, städas så klimatsmart som möjligt. Det innebär noggrann dosering och miljömärkta val i de få kem­produkter som vi använder. Självklart är allt kem som används varje dag miljömärkt!

Upplagd av Varbergs Stadshotell och Asia Spa 2017-10-20 14:40 | Comments: None
Etiketter:
Follow

Läs och lämna kommentarer

Lägg till ny kommentar